H I S T O R I E

Om Halden Taxi

Halden Taxi as er ingen gammel bedrift. Vi ble stiftet i 1996, men vi er en direkte etterfølger av Halden Taxiforening, som har en mye lengre historie.

Når foreningen ble stiftet vet vi faktisk ikke, men drosjer har det vært i Halden fra ca 1900.

Om det er noen som har noen historiske fakta å bidra med her tar vi svært gjerne i mot tips.

Vi vil også svært gjerne ha gamle bilder med drosjemotiv fra Halden.

Plasseringen vi nå har er fra like før årtusenskiftet. Vi måtte nemlig flyttes ca 30 – 40 meter for at den nye gangbroen i Halden skulle bygges. En svær kran fra Kynningsrud ordnet den biffen.

Når vi bygde vår nåværende sentral, i 1988, ble vi tildelt byggeskikkprisen i Halden for dette året. Sentralen er praktisk og har en fin beliggenhet.

Om Halden By

Festningsbyen Halden har over 30 000 innbyggere og 2.000 studenter. Halden fikk i 1996 Norges 1. miljøbypris.

Halden og Svinesund er innfallsporten til Norge, strategisk plassert mellom en nydelig skjærgård på den ene siden og de store skogene og innsjøene på den andre. Oslo ligger et par timer nordover og Gøteborg omtrent like langt sør. Til Gøteborg kan du snart passere over Svinesund på en ny og moderne bru med Ringdalsfjorden dypt under.

Med sine 640 km2 er det ingen kommune i Østfold som kan måle seg med Haldens muligheter for naturopplevelser. Den vidstrakte kommunen kan by på skog, fjorder, fjell, sletter, vassdrag, øyer, jaktterreng og milevis med turstier og løyper. Nord-Europas høyeste sluser – Brekke sluser – er en opplevelse du neppe glemmer med det første på veien opp i Halden-vassdraget.

Halden er i dag en moderne by med en sentral plassering i historien. Det var selvfølgelig for Bjørnstjerne Bjørnson å nevne den – Fredrikshald – i Norges nasjonalsang.

Fredriksten festning, Østfolds tusenårssted og sentral i markeringen av unionsoppløsningen 1905, står som et monument over nordmennenes forsvarsvilje i ufredstid. I dag er festningen et av byens viktigste og mest besøkte turistmål. Rundt 200 000 turister besøker festningen i sommerhalvåret hvor voller, bastioner, magasiner, kruttårn, dype hemmelighetsfulle ganger og museer beretter byens historie. Men Fredriksten festning har også et innbydende og vakkert parkanlegg. Hele anlegget er flombelyst med Norges flotteste flomlysanlegg.

Rød herregård ligger vakkert til med utsikt til innseilingen til selv byen hvor du kan legge til ved en av Norges beste gjestehavner om du kommer sjøveien. En ren Iddefjord gir deg opplevelsen av vestlandsfjord enten du velger å seile opp fjorden eller kjøre langs den.

I selve bykjernen finner du bebyggelse fra ulike tidsepoker. Empirebyen Halden har mang en arkitektonisk perle å tilby den som er interessert. Fredrikshald Teater ble bygget i 1838 og er en helt unik bygning full av aktivitet når byens ulike teatergrupper setter opp sine stykker.

IT- og miljøbyen Halden huser i dag en rekke fremtredende teknologibedrifter. Samarbeidet mellom kommunen, næringslivet, Høgskolen i Østfold og Institutt for Energiteknikk har bidratt til en rivende utvikling og gjort Halden til et interessant og viktig etableringssted for høyteknologibedrifter og kunnskapsbasert virksomhet. Halden har sin basis i treforedling, informasjonsteknologi, elektronikk, verksteds- og kjemisk og vareproduserende industri.

Også primærnæringene står sentralt. Halden er arealmessig den største kommunen i Østfold med 63 000 dekar dyrket mark og 400 000 dekar produktiv skog. Bygdeturismen har de senere årene blitt et viktig element i turistsatsningen.

Historie: Halden ble grunnlagt som by i år 1666. Byen hadde navnet Fredrikshald fra 1665 til 1928. I 1716 og 1718 prøvde svenskekongen Karl XII å erobre festningen: Kongen endte sitt liv utenfor Fredriksten.

Byen vår i dag: Haldens største arbeidsplasser er Saugbrugs og Halden kommune. En rekke IT-bedrifter er etablert her de siste årene, knoppskytinger fra Institutt for Energiteknikk og Høgskolen i Østfoldd.

Nordsiden og Sydsiden: Halden er en miljøby med to kjøpesenter, gågate og mange butikker i sentrum. Tvers gjennom renner elva Tista.